Isplaćeno oko dva miliona KM subvencija

Bez autora
Oct 06 2010

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske isplatilo je za šest mjeseci ove godine skoro dva miliona maraka subvencija preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće. Subvencije Ministarstva od januara do juna ove godine dobilo je 77 preduzeća, koja su zapošljavala 6.572 radnika, što predstavlja 68,5 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće. Iznos isplaćenih sredstava u ovoj godini manji je za 9,5 odsto u odnosu na isti period lani, dok je broj preduzeća koja su dobila subvencije veći za 14,7 odsto. Firme "Dević tekstil" iz Teslića i "Novoteks" iz Trebinja zbog neizmirenih poreskih obaveza ove godine ostali su bez subvencija. Najveći iznos sredstava, i to 261.790 maraka, isplaćen je preduzećima u Kotor Varošu, firmama u Derventi 250.845, te preduzećima u Banjaluci 247.872 maraka. Za šest mjeseci ove godine u oblasti tekstila, kože i obuće ostvaren je izvoz veći od 145 miliona maraka.

Isplaćeno oko dva miliona KM subvencijaMinistarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske isplatilo je za šest mjeseci ove godine skoro dva miliona maraka subvencija preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće.

Subvencije Ministarstva od januara do juna ove godine dobilo je 77 preduzeća, koja su zapošljavala 6.572 radnika, što predstavlja 68,5 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće

- Iznos isplaćenih sredstava u ovoj godini manji je za 9,5 odsto u odnosu na isti period lani, dok je broj preduzeća koja su dobila subvencije veći za 14,7 odsto - kazali su u Ministarstvu i dodali da su firme "Dević tekstil" iz Teslića i "Novoteks" iz Trebinja zbog neizmirenih poreskih obaveza ove godine ostali bez subvencija.

Najveći iznos sredstava, i to 261.790 maraka, isplaćen je preduzećima u Kotor Varošu, firmama u Derventi 250.845, te preduzećima u Banjaluci 247.872 maraka.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kažu da je  za šest mjeseci ove godine u oblasti tekstila, kože i obuće ostvaren izvoz veći od 145 miliona maraka.

- U ovom periodu ostvaren je uvoz od 154.473.000 maraka, što je za 5,4 odsto manje u odnosu na isti period lani, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 99,4 odsto - kazali su u Ministarstvu.

Naglasili su da je u preduzećima koja su dobila subvencije broj radnika povećan za 1,64 odsto.

- Prosječno isplaćena neto plata radnicima u oblasti tekstila, kože i obuće u prvoj polovini godine bila je 420 maraka i veća je za 3,9 odsto u odnosu na isti period lani - rekli su u Ministarstvu.

Direktor preduzeća "Alfa" Ilija Jeftić iz Modriče rekao je da je ova firma, zahvaljujući subvencijama, zaposlila još 21 radnika.

- Sada imamo 350 zaposlenih. Ove godine dobili smo ukupno 17.500 maraka subvencija - kazao je Jeftić i dodao da ova sredstva i te kako pomažu povećanju proizvodnih kapaciteta, nabavci nove opreme i, najvažnije, stvaraju nova radna mjesta.

Problemi

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kažu da su najveći problemi preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće visoki troškovi poslovanja, niske zarade, česta bolovanja, te nedostatak obrtnih sredstava, kao i novca za ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik